Otomatik Sulama Sistemi Projesi Nasıl Çizilir?

otomatik sulama sistemi projesi çizimi
Otomatik Sulama Sistemleri

Vaziyet Planı

otomatik sulama sistemi projesi çizimi

Bir otomatik sulama sistemleri projesi çizimi için öncelikle elde etmemiz gereken ilk şey, sulama projesi yapılacak alana ait bir vaziyet planına sahip olmaktır. Bu vaziyet planı AutoCAD formatında olabilir. Eğer bu vaziyet planı AutoCAD gibi bir çizim formatında bulunmuyorsa alanın vaziyet planı, arazi ölçümünde kullanılan basit aletlerle kendi imkanlarımız dahilinde röleve edilebilir. Alandaki yapılara göre alınan referanslarla oluşturulan röleveleri AutoCAD gibi bir çizim programına geçirilip çizilen vaziyet planı veya hazırda bulunan AutoCad formatındaki vaziyet planı ile yine bir çizim programında otomatik sulama projesi çizimi aşamasına geçilir.

 Bu aşamada ilk olarak vaziyet planımız bitkilerin olduğu kısımlar, genellikle damlama sulama yapılacak alan, gölgeli alanlar, bahçenin sağ, sol, ön ve arka alanları gibi belirli kullanımlarına göre alanlara ayrılır.

Sulama Başlıkları

Bahçemizde otomatik sulama sistemi yerleştirmek için diğer bir önemli konu ise sulamayı yapacak olan sprink başlıklarıdır. Bunlar sulama sisteminde 3 yaygın şekilde kullanılır.

  1. Damlama sulama, bir sulama hortumu üzerinde bulunan damlama delikleri veya mikro spreyler aracılığıyla alanda bulunan bitkilerin kök bölgelerine doğrudan yavaş ama sürekli aralıklarla su verilir.
  2. Küçük alan sprinkleri ve sprey sprinkler, 7.5×7.5m alandan daha küçük alanlarda bahçenin uygulanan bölümünü sulamanıza olanak tanır.
  3. Geniş alan rotorları, 7.5×7.5m den daha büyük alanlarınızı sulamanızı sağlar. Daha ekonomiktir.

Küçük alan sprinkleri, sprey sprinkleri ve geniş alan rotorları aynı sulama sulama bölgesindeki vanalara bağlanmamalıdır. Çünkü bir sprey sprinkinin 5 dakikda suladığı alanı bir rotor sprink 15 dakikada sulamaktadır. Biz bunları aynı vanaya bağlarsak 5 dakika çalıştırdığımızda rotor olan yerler iyi sulanmaz. Böyle ki 15 dakika çalıştırdığımızda ise sprey sprink olan yerler fazla sulanır.

Çizim Aşaması

otomatik sulama sistemi projesi çizimi

Otomatik sulama projesi çizimimizde sprinklerin konumuna dikkat edilmelidir. Alana yerleştirilecek olan sprink çeşitleri karıştırılarak yerleştirilmemelidir. Bu durum sulama sistemi çalıştırıldığında birbirlerini örterek kuru alan bırakmadan tüm alana orantılı su dağılımına olanak sağlayacaktır. Ayrıca kullanılan sprinkler almış olduğumuz markanın belirttiği uzaklıklara göre alana yerleştirilmelidir. Yani sulama sistemi çizimimizde ve uygulamamızda başlıklar tek bir yerden başlanarak eşit mesafelerde alana yerleştirilmelidir.

1. Çizimimizde ilk olarak bir köşeden çizime başlanmalıdır. Her köşeye bir çeyrek daire gelecek biçimde bir sprink yerleştirilmelidir. Tabi burdaki çemberlerin çapını kullanmış olduğumuz sprink markasının belirttiği ölçüye göre ayarlamamız gerekmektedir.

2. Kullandığımız sprink başlıkları birbirlerini kapatmıyorsa ortalarına da yarım daire gelecek biçimde sprink yerleştirebiliriz.

3. Sprinkler birbirlerinin merkezlerini tam olarak kapatmıyorlarsa ortalarına da tam daire atış alanına sahip bir sprink eklenebilir. Sprinkleri yerleştirdikten sonra alanda ıslanmayan yer var mı kontrol edilmelidir.

4. Alanın düzgün olmayan köşelerinde ise alanın düz olmayan kısımları köşeli hale getirilir bu alanlar için kullanılabilecek ayarlanabilir sulama nuzolları vardır bunlar kullanılabilir.

Vanalar

Çizimde sulama başlıkları yerleştirildikten sonra vanaların olacağı yerler belirlenir. Vanaların yerleştirilme sebebi alanın tek seferde sulanamamasıdır. Çünkü mevcut su kapasitesi buna yetmeyebilir. Bu yüzden örneğin ilk vana 10 dakika çalışır ve sonra programlanan sistem o vanayı kapatır ve ikinci vanayı açar. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir durum ise vana sayısını olabildiğince az tutacak bir şekilde uygun çapta ve özellikte maliyeti azaltacak şekilde vana kullanmaktır.

Vanayı yerleştireceğimiz alanı seçerken bitkilerin su isteğine göre, vanaların güneşle temas süresine göre olma durumlarını da göz önünde bulundurmalıyız. Vanalar kolay erişebileceğimiz ve eğer manuel açılıyorsa ıslanmayacağımız alanlara yerleştirilmelidir.

Borulama

otomatik sulama sistemi borulama

Borulama sisteminde yanal borularda PVC ve politen borular olmak üzere iki tip boru kullanılabilir. Boruları daha çok düz yerleştirmeye çalışarak her vana bölgesindeki sprinkleri ayrı hatlarda birleştirecek şekilde sprink uçları birleştirilir. Sprink hatları ait oldukları vana bölgelerine en kısa yoldan doğrular çizerek vanalara bağlanmalıdır. Bunu yaparken alanda bulunan sert zeminler, duvarlar, ağaç gövdeleri ve doğal gaz hattı gibi unsurlara da dikkat edilmelidir. Sonrasında vanaya en uzak olan sprink başlıklarıyla başlanarak borular boyutlandırılmalıdır. Her borunun boyutlarına göre su miktarına dayanma gücü farklı olduğundan boruların bu özelliklerine dikkat edilerek yerleştirilmelidir.

Kablolama-Kontrol Ünitesi

Borulama işlemi bittikten sonra kablolama işlemine geçilir. Kablolama işlemine başlamadan önce kurulacak olan kontrol ünitesinin alanına dikkat edilmelidir. Bu alan, çabuk ulaşılabilir ve güvenli bir yerde olmalıdır. Bu kontrol ünitesi bizim vanaları kontrol edebilmemizi sağlar. Kontrol ünitesinin sahip olduğu bu programlama ile vananın kaç dakika çalışacağını, hangi sıra ile çalışacağını, günde kaç kez sulama yapılacağını ya da hangi mevsimler sulama olmayacağı gibi tarih ve zamanları ayarlayabiliriz. Kontrol üniteleri kullanacağımız vana sayılarına göre değişmektedir. Bu yüzden kullanmış olduğumuz vana sayısına göre bir kontrol ünitesi seçmemiz gerekmektedir. Çizim tamamen bittiğinde ne kadar kablo kullanılacağı projeden çıkarılabilir.

İrem POSKURLU

2 Replies to “Otomatik Sulama Sistemi Projesi Nasıl Çizilir?”

Özer
4 Haziran 2021
Reply

Elinize sağlık.

4 Haziran 2021
Reply

Rica ederiz.

Yorum Yap

Eposta adresiniz gözükmez.