Çimler Nasıl Biçilir ve Hangi Sıklıkta Biçilir?

çim nasıl biçilir
Çim Bakımı

Çimlerinizi düzenli olarak biçmek, sağlıklı bir çimi korumanın önemli bir parçasıdır. Düzenli biçme, çimlerinizin temiz, güzel ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir. Çimlerinizi düzenli olarak biçmek önemli olsa da çimlerinizi çok sık biçmek gibi bir durum vardır.

Çimlerinizi düzenli olarak biçmek mutlaka bir sorun değildir, ancak çimlerinizi çok kısa tutmak bir sorundur. Sağlıklı bir çim tutmayı düşünürken, çiminizin uzunluğuna bakmak ve biçmeye ihtiyacı olup olmadığına karar vermek önemlidir.

Çimlerinizin Çok Kısa Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çimlerinizi aşırı biçmek, dikkat etmeniz gereken bir şeydir. Çimleriniz sararmaya ve kurumaya başladıysa, muhtemelen çimlerinizi çok kısa biçiyorsunuzdur (genellikle bu tabir “kafa derisi alma” olarak adlandırılır).

Çimlerinizi ne kadar tutmanız gerektiğini ve çimlerinizi ne sıklıkla biçmeniz gerektiğini belirlerken uyulması gereken harika bir kural vardır “üçte bir kuralı”.

Her biçtiğiniz çim uzunluğunun üçte birini kesmenizi tavsiye ediyorum.

Bu temel kural aslında yılın zamanına göre farklılık gösterecektir ve bu nedenle bu makaleyi yazmaya karar verdim ve çim alanlarını ilkbahar, yaz veya sonbaharda ne sıklıkla biçeceklerini merak edenlere bilgi vermeye karar verdik.

Öyleyse, her mevsimde çimlerinizi ne sıklıkla biçmeniz gerektiğini öğrenelim.

İlkbaharda Çim Biçimi Ne Sıklıkta Olmalıdır?

çim biçme sıklığı

Bahar geldi! Kuşlar cıvıldıyor, güneş parlıyor ve içimizi ısıtmaya başladı ve doğa canlanmaya başladı. Bunu fırsat bilen çimler bütün gücüyle büyüme başlayacaktır. Bizlerde bunu görünce Hemen çim biçme makinalarına koşmamak gerekir.

İlkbaharda sağlıklı bir çiminiz varsa, çimlerinizin yıllık dengesi için öncelikli olarak sağlıklı kalması daha önemlidir.

Çimleriniz için bir bahar biçme programına başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler:

Çiminiz ne kadar uzun? Biçmeden önce çiminizin en az 6-7 cm uzunluğunda olduğundan emin olun. Başlangıç ​​uzunluğunu kontrol ettikten sonra, yukarıda bahsedilen “üçte bir kuralını” takip edin ve biçme makinenizin yüksekliğini uygun şekilde ayarlayın. Çimlerinizi biçmeden önce gübrenizin tamamen emildiğinden emin olun. Çimleri çok erken biçmek ya genç fideleri yerden koparabilir ya da kökleri boğabilirsiniz. Çimleriniz soğuk bir kıştan çıktıysa öncelikle kabaran toprağınızı silindirlemek çimlerinizin yararına olan bir iştir ve aynı zamanda çim köklerinizi sağlamlaştırarak kardeşlenmeyi (çimlenen her bir tohumdan bir kaç sapın daha meydana gelmesi olayıdır) arttırırsınız.Hemen çimlerinizi biçme programına alıp kesinlikle biçme yapmayın sonucu felaket olur. Diyelim ki çimlerinizin ilk biçimini yaptınız daha ilk biçme işleminden sonra, temiz ve sağlıklı bir çim oluşturmak için çimlerinizi her üç ila beş günde bir biçmeyi planlamalısınız.

Ayrıca bulunduğunuz yerde, çimlerinizin hangi tür olduğuna ve alanınızın ne kadar yağış aldığınıza bağlı olarak biçim programı ayarlamanız gerekebilir. Genellikle ilkbaharda çok yağmur yağarsa, bu dönem yoğun bir biçim programı yapacaksınız anlamına gelir.

Yaz aylarında çim biçme sıklığı nasıl olmalıdır?

Yaz denilince daha sıcak havalar, hızlanan doğa faaliyetleri ve bunun beraberinde hızı gelişen çim örtüsünü akla getiriyor. Soğuk bir kıştan sonra bitkiler çiçek açar ve her şey yoluna girer. Daha sıcak hava nedeniyle, çimleriniz daha soğuk aylara göre daha hızlı büyüyecek ve yaz başında ilkbahar mevsiminden daha hızlı büyüyebilir. Bu, çimlerinizi daha sık biçmeniz gerekeceği anlamına gelir.

Yaz aylarında çimlerinizi ne sıklıkla biçmemiz gerekiyor?

Okurken aklınızda bulundurun, tüm çimler farklıdır. Komşunuzun çimlerini iki haftada bir biçmesi ve çiminin harika görünmesi, sizin de aynısını yapmanız gerektiği anlamına gelmez. İlkbahar bölümünde detaylandırdığım gibi, çiminizin büyüdüğü miktar büyük ölçüde çim bakım rutininize bağlıdır.

  • Çimleriniz başlangıçta ne kadar uzundu?
  • Bu sezon çimlerinizi gübrelemeyi planlıyor musunuz?
  • Aşırıya kaçıp bol gübreleme mi yapacaksınız?
  • Mevsim daha sıcak mı yoksa daha soğuk mu olacak?
  • Sulama sisteminiz var mı yoksa çimleriniz için su sağlamak için doğa anaya mı güveniyorsunuz ya da salma sulama mı yapacaksınız?

İlkbaharda olduğu gibi, çimlerinizi biçerken “üçte bir kuralına” uymak önemlidir… Bu nedenle, çiminizi tutmak istediğiniz uzunluk, onu ne sıklıkta biçmeniz gerektiğini belirleyecektir.

Ancak, yaz aylarında çimlerinizi ilkbaharda olduğundan daha uzun süre tutmanızı tavsiye ediyorum. Yaz aylarında çimleriniz için önerilen uzunluk yaklaşık 7-8 cm dir. Hatta Daha uzun çim bırakabilirsiniz , çünkü yaz aylarında meydana gelebilecek kuraklık dönemlerinde çimlerinizin korunmasına yardımcı olur. Yaz aylarında çiminizin yaklaşık bir 1cm büyümesi için geçen ortalama süre 1 ila 3 gün arasındadır. Bu nedenle, 7-8 cm in hemen altında çim biçiyorsanız, ortalama uzunluğun ideal uzunlukta kalması için yaz aylarında çimlerinizi dört günde bir kesmenizi öneririm. Bu, yılın en sıcak aylarında çimlerinizin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayacaktır.

Sonbahar ve Kış aylarında Çimler Ne Sıklıkta Biçilmeli?

Yaz aylarından farklı olarak, çimler sonbahar veya kış aylarında (kar yağışının olmadığı bölgelerde bile) hızlı büyümeyecektir. Kış aylarında kar yağışı almasanız bile, soğuk aylarda çimlerinizin büyümesi tamamen durmuş gibi görünebilir. Gerçek şu ki, sıcaklık 5 derecenin altına düştüğünde, çimlerinizi her hafta biçmek geçmişte kalmıştır mümkünse biçim işlemini rafa kaldırın. Özellikle daha soğuk iklimlerde çimlerinizi biçmeniz gerekmeyebilir.

Sonbahar veya kış aylarında çimlerinizi biçmeyi düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

Çimlerinizi ıslakken biçmekten kaçının. Belki daha yeni yağmur yağmıştır ya da çimlerinizin üzerindeki buzlar eriyordur. Durum ne olursa olsun, ıslak çimlerinizi biçmekten kaçının. Islak bir çimi biçmek, çimlerin altındaki sabit olmayan bir taban nedeniyle düzensiz biçmeye yol açar. Daha düşük sıcaklıklar ayrıca küf veya küf oluşumu ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Ayrıca kışın sıcak bir gününde de çimlerinizi kesmeyin. Sadece bir gün sıcak olduğu için, dışarı çıkıp hareketsiz çimlerinizi biçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Sezon sonunda çimleriniz için çok kısa bir biçme yapmanızı öneririm ki sezon bittiğinde, gelecek soğuğa dayanabilmesi için çiminizi kendi haline bırakın ve çiminizi soğuklara hazırlayın.

Kışın çimlerinizi biçmeniz gereken miktar, İlkbahar veya Yaz aylarında çim biçme sıklığı için yaptığım önerilerden büyük ölçüde farklıdır.

Çoğunlukla, kışları daha soğuk geçen bir iklimde yaşıyorsanız, çimlerinizi biçme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Büyümeyi bıraktığında yapabileceğiniz en iyi şey bahara kadar beklemektir.

Genel Olarak Tavsiyelerim

  • Daima gözlerinizi ve az da olsa kendi kararınızı kullanın.
  • Çim bakımı kişiden kişiye ve çimden çime büyük ölçüde farklılık gösterir.
  • Büyük ölçüde nerede yaşadığınıza ve aldığınız sıcaklık ve yağışa bağlıdır.

Ayrıca, çimlerinize bakmak demek onun için yaptığınızla ölçülür. Birkaç haftada bir azotlu gübre atıyorsanız ve her gün sularsanız, daha sık biçmek zorunda kalacaksınız.

Sadece çimlerinizin bıçaklarının üçte birinden fazlasını kesmemeyi unutmayın; böylece mutlu, sağlıklı ve güzel bir çim elde edersiniz.

Sağlıklıyken çimlerinizin nasıl göründüğünü herkesten daha iyi bilirsiniz. Gözlerinize güvenin ve sağduyunuzu kullanın, çimleriniz tüm yıl boyunca sağlıklı olacaktır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle. Hoşcakalın.

Yorum Yap

Eposta adresiniz gözükmez.